Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

βοτανα

Μερικά από τα καλύτερα βότανα και φυτά με καταπληκτικές  και αφάνταστα θεραπευτικές ιδιότητες.

ΒΑΛΣΑΜΟ ή σπαθόχορτο ή υπερικό.

Κατά των εγκαυμάτων, για τις στομαχικές διαταραχές, επουλωτικό πληγών και ελκών, αντισηπτικό,
κατά της κατάθλιψης και κατά της αϋπνίας.
Έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες στα κύτταρα του εγκεφαλικού φλοιού, ανακουφίζει από την φαγούρα του έρπητα. Δεν έχει παρενέργειες εκτός από την φωτοτοξικότητα. Προσοχή πρέπει να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες όσο για το λάδι και τις κηραλοιφές να χρησιμοποιούνται καλύτερα το βράδυ.

ΠΙΚΡΑΛΙΔΑ ή ταραξάκο ή δόντι του λιονταριού.



Διουρητικό, καθαριστικό του αίματος, κατά των φλεγμονών του στήθους, ελαττώνει τη χοληστερίνη του αίματος, τονωτικό του στομάχου, ευεργετικό στην χολολιθίαση και στους ρευματισμούς, κατά των χρόνιων παθήσεων του συκωτιού και συντελεστικό στην διατήρηση κανονικού βάρους του σώματος

ΚΟΥΡΚΟΥΜΗ ή κιτρινόριζα

Βοηθάει στην πέψη, καλό για στομαχικά προβλήματα επίσης καλό για χοληστερίνη. Πάστα από κουρκούμη βοηθά στην ανάπλαση του κατεστραμμένου δέρματος. Βοηθά στη θεραπεία της ψωρίασης και του εκζέματος. Μεταβολίζει τα λίπη και κατ΄επέκταση βοηθά στο αδυνάτισμα, αποτρέπει και επιβραδύνει τα συμπτώματα του αλτσχάιμερ.
Συνδυάζεται υπέροχα με μπρόκολο κουνουπίδι και λάχανο.
Και μια συνταγή για ένα υπέροχο ρόφημα... Βράζουμε 2 φλυτζάνια νερό. Μόλις βράσουν προσθέτουμε μισό κουτ. τζίτζερ σκόνη και μισό κουτ. κουρκούμη σκόνη. Σιγοβράζουμε 10 λεπτά σουρώνουμε και προσθέτουμε 1 κουτ. μέλι και χυμό από μισό λεμόνι. Ανακατεύουμε και πίνουμε ζεστό.

ΑΛΟΗ η θεραπευτική


Η αλόη μπορεί να μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι.

Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών.





 Χάρη στα συστατικά της και τη συνέργειά τους, η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό. Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα. Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει τα έντερα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

ΝΙΦΑΔΕΣ ΒΡΩΜΗΣ

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά.

Τα θετικά αποτελέσματα της βρώμης στην υγεία είναι:
  • Πεπτικό σύστημα: Οι φυτικές αυτές ίνες που περιέχονται στη βρώμη έχουν μια ιδιαίτερα προστατευτική δράση για το πεπτικό σύστημα, καθώς έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τα χολικά οξέα, η μεγάλη συγκέντρωση των οποίων στις εκκρίσεις οδηγεί σε αυξημένο ρίσκο καρκινογένεσης.
  • Ανοσοποιητικό σύστημα: Μια άλλη θετική επίδραση των β-γλυκανών που περιέχονται στη βρώμη είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  • Έλεγχος επιπέδων σακχάρου: Οι β-γλυκάνες που περιέχονται στη βρώμη διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο στο γλυκαιμικό έλεγχο, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε επιθυμητά πλαίσια.
  • Έλεγχος σωματικού βάρους: Η κατανάλωση βρώμης συμβάλει επίσης σημαντική στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Το πλούσιο περιεχόμενο της βρώμης σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενισχύει την ικανοποίηση της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού και με αυτό τον τρόπο βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.
  • Οφέλη σε επίπεδο ομορφιάς και ευεξίας: Πέρα από τα ουσιαστικά οφέλη της βρώμης στην υγεία του οργανισμού, επιστημονικές έρευνες πιστοποιούν την ύπαρξη θετικής επίδρασης ακόμα και όσον αφορά την ομορφιά και την ευεξία, κυρίως στη βάση της αντιοξειδωτικής της δράσης. Μάλιστα οι πολυφαινόλες της βρώμης (οι αβενανθραμίδες) φαίνεται να κατέχουν τόσο αντιοξειδωτική, όσο και αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση, ενώ σε σύγκριση με τα δημητριακά ολικής άλεσης, η αντιοξειδωτική δυνατότητα της βρώμης υπερτερεί έναντι άλλων, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι.
  • Ρίχνει τη χοληστερίνη ως εξής. Δημιουργεί μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, που δεσμεύει την χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.
     Δεσμεύει τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.  Συμβάλλει στην μείωση της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η σύνθεση χοληστερόλης.

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Η –μέχρι τώρα- παραγνωρισμένη αυτή τροφή προσφέρει στον οργανισμό, εκτός από το λινελαϊκό οξύ και το άλφα-λινολενικό οξύ, δυο λιπαρά οξέα που είναι σημαντικά για τον οργανισμό, Ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και τις πολύτιμες λιγνάνες. 




Πιο συγκεκριμένα, οι λιγνάνες, περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε όσπρια και δημητριακά, με τη διαφορά ότι στο λιναρόσπορο βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (από 75 έως 800 φορές μεγαλύτερη αναλογία). Είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν και σαν φυτοοιστρογόνα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων. Προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους και τους άντρες από την εμφάνιση προστάτη. Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης, σημαντικότερο ακόμα και από τα μούρα και τα λαχανικά.                                                                     Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους, ενώ είναι γνωστό πως δεν τα παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Ο μοναδικός τρόπος λοιπόν να τα αποκτήσει είναι μέσω τροφών όπως είναι ο λιναρόσπορος.
Ο λιναρόσπορος, διατηρεί τα επίπεδα του ζαχάρου στα σωστά επίπεδα Επιπλέον, οι φυτικές του ίνες φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντερικού συστήματος, είτε αναφερόμαστε σε δυσκοιλιότητα είτε σε διάρροια.
Η αντιφλεγμονώδης δράση του λιναρόσπορου, έχει αποτελέσματα και στην υγεία της επιδερμίδας, ενώ το μεγαλύτερο καλό του λιναρόσπορου είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο με τη σειρά του μας προστατεύει από τυχόν ασθένειες.
Αν και οι σχετικές έρευνες είναι σπάνιες, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση λιναρόσπορου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαιτίας των λιγνανών που φέρονται ως φυσικά οιστρογόνα.

ΚΑΝΕΛΑ  Κεϊλάνης

Στην αρχαιότητα,  η κανέλα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία των πάντων, από διαθλάσεις έως μια δυσπεψία. Το βότανο είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και πολλούς αιώνες, ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν περισσότερες χρήσεις της σε εργαστήρια. Η κανέλα βοηθά το πεπτικό σύστημα με διάφορους τρόπους, όπως καταπραΰνοντας το στομάχι, αυξάνοντας τον μεταβολισμό, αυξάνοντας την όρεξη κι ανακουφίζοντας από τα αέρια.
Άλλες "θαυματουργές" ιδιότητες της κανέλας στην υγεία μας…
Εγκέφαλος: Τονώνει τον εγκέφαλο και την μνήμη και απομακρύνει κάθε νευρική ένταση.
Αίμα: Βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
Πόνος: Ανακουφίζει από πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις αλλά και πονοκεφάλους.
Λοιμώξεις: Έχει ιδιότητες που δρουν ενάντια στους μύκητες, στα βακτήρια και στους ιούς.
Θεραπεία: Βοηθάει στη διακοπή της αιμορραγίας και διευκολύνει την επούλωση των πληγών.
Καρδιακές παθήσεις: Προστατεύει τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης.
Αναπνοή: Χρησιμοποιείται σε τσίχλες κατά της κακοσμίας του στόματος.
Αρώματα: Το αναζωογονητικό της άρωμα προστίθεται στην παρασκευή αρωμάτων.
Δυσπεψία: Βοηθάει στην πέψη, στις στομαχικές διαταραχές, στη διάρροια, στον εμετό, στη ναυτία και στο μετεωρισμό.
Αναπνευστικό: Βοηθάει στη γρίπη και στη βελτίωση της αναπνοής.
Εμμηνορρυσία:  Καταπραΰνει τους πόνους περιόδου.
Αντισύλληψη: Λέγεται ότι η τακτική χρήση κανέλας καθυστερεί τη σύλληψη του εμβρύου.
Θηλασμός: Πιστεύεται ότι η κανέλα βοηθάει στην έκκριση του μητρικού γάλακτος.

Διαφορές τις κανέλας Κεϋλάνης και της κασσίας.

Δυστυχώς σχεδόν όλοι μας όταν αναφερόμαστε στην κανέλα, εννοούμε την κασσία γιατί αυτή γνωρίζουμε. Στην πραγματικότητα όμως αυτή είναι ποιοτικά κατώτερη μορφή κανέλας με καταγωγή την Κίνα. Η αληθινή κανέλα με τις άπειρες ευεργετικές ιδιότητες είναι αυτή της Κεϋλάνης με πιο ήπιο άρωμα ανοιχτό καφέ χρώμα, το ξύλο της είναι λεπτό και με πολλά στρώματα (σαν πούρο).

Η μεγάλη διαφορά τους όμως είναι στην περιεκτικότητά τους σε κουμαρίνη που είναι το βασικό συστατικό τους. Η κασσία περιέχει μέχρι και 1200 φορές περισσότερη. Η κουμαρίνη είναι μια ουσία μετρίως τοξική που όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί βλάβες στον οργανισμό και ειδικά στο ήπαρ και τα νεφρά. Με λίγα λόγια με 1 κουτ. γλυκού την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα κασσίας ξεπερνάμε το όριο της επιτρεπόμενης δόσεως. Ας ψάξουμε λοιπόν για την κανέλα Κεϋλάνης που είναι ασφαλής και θεωρείται πανάκεια ειδικά σε συνδυασμό με μέλι.

ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και θρεπτικά τρόφιμα της γης. Θεωρείται υπερτροφή και σούπερ ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι προϊόν μεγάλης βιολογικής αξίας, ζωικής+φυτικής προέλευσης. Δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να παραχθεί τεχνητά σε εργαστήρια λόγω της πολυπλοκότητας της χημικής δομής του. Έχει αποδειχθεί πλέον επιστημονικά ότι διαθέτει πλήθος αντισηπτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων. Επίσης περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών
Α, Β1,Β2,Β3,Β5,Β6, C,D και Ε καθώς και ασβέστιο μαγνήσιο σίδηρο χαλκό θείο ψευδάργυρο μαγγάνιο πυρίτιο κάλιο και φώσφορο.
Επίσης περιέχει πρωτεΐνες, ένζυμα φλαβονοειδή, αμινοξέα και άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Μια άλλη ιδιότητα του μελιού είναι η ενυδάτωση που προσφέρει γιατί  μπορεί να απορροφά υγρασία από την ατμόσφαιρα.
Πολύτιμο φάρμακο δηλαδή για τον οργανισμό μας και σημαντικός βοηθός για την ομορφιά του δέρματος.

ΛΕΜΟΝΙ

Με άφθονη βιταμίνη C, είναι ιδανικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας, ενώ συστήνεται και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

1. Τα λεμόνια, μπορεί να είναι όξινα αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος και βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.
2. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.
3. Το συκώτι λατρεύει το λεμόνι: είναι εκπληκτικό τονωτικό για το συγκεκριμένο όργανο, διαλύει το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια και υγροποιεί τη χολή. Ο φρέσκος χυμός λεμόνι που προστίθεται σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό είναι τρομερό πρωινό αντιοξειδωτικό για το στομάχι.
4. Καθαρίζει το έντερο: Το λεμόνι αυξάνει την περίσταλση του εντέρου, βοηθώντας την κίνησή του, άρα βοηθώντας στην κανονική του λειτουργία. Ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού σε ζεστό νερό και πιείτε το νωρίς το πρωί, αν έχετε σχετικό πρόβλημα.
5. Το σκορβούτο γιατρεύεται με τη χορήγηση μερικών γραμμαρίων χυμού από λεμόνι στον ασθενή, διαλυμένου σε νερό, κάθε δύο ή τέσσερις ώρες. Ακόμα και σήμερα, το Βρετανικό Ναυτικό απαιτεί να υπάρχουν στα πλοία του αρκετά λεμόνια ώστε κάθε ναύτης να μπορεί να καταναλώνει λίγο χυμό λεμονιού ημερησίως. Στο παρελθόν, τα λεμόνια αντικαθίσταντο με limes, εξ ου και το προσωνύμιο των Άγγλων ως «limeys».
6. Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμόνι βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στα νεφρά.
7. Τα αγγεία του αίματος ενισχύονται από τη βιταμίνη P (βιοφλαβονοειδή), οπότε γίνεται σαφώς πιο δύσκολη μια οποιαδήποτε εσωτερική αιμορραγία. Επίσης, βοηθά πολύ ενάντια στην αρτηριακή πίεση.
8.. Τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.
9.. Σύμφωνα με τη θεωρία του Reams Biological Ionization (RBTI), το λεμόνι είναι το μόνο τρόφιμο στον κόσμο που είναι ανιονικό (ιόν με αρνητική φόρτιση). Όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα είναι κατιονικά. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανιόντα και κατιόντα, είναι που τελικά δίνει όλη την κυτταρική ενέργεια.

Πηγή.  .clickatlife.gr, .madeincreta.gr,

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ με βιολογικό ελαιόλαδο, βότανα και μαστίχα Χίου. Είναι το Νο 1 προιόν που δεν πρέπει να λείπει απο κανένα σπίτι. Με ...